The Sustainable Flight Challenge 2023

The Sustainable Flight Challenge 2023 wordt georganiseerd door SkyTeam in samenwerking met Air France KLM Martinair Cargo. Avi Air neemt aan deze challenge deel waarbij Agro Fresh Connection als partner het onderdeel wegtransport naar Amsterdam Airport Schiphol zal verzorgen.


CHALLENGE
Avi Air werkt in deze challenge nauw samen met haar partners: waaronder Kvarøy Arctic, Zalmhuys Group, Solidus, , Tapp.Online, Trip & Co, Menzies Aviation en Agro Fresh Connection. Er zullen innovatieve en duurzamere oplossingen worden geïmplementeerd voor het vervoer van verse lading over de weg en door de lucht. De uitdaging hierbij is om duurzame en CO2-reducerende alternatieven te verkennen voor o.a. verpakking, transport en grondafhandeling.

DOEL
Avi Air heeft als doel om verse zalm duurzamer te verzenden met vlucht KL603 van Amsterdam naar Los Angeles. Hierbij is er gezocht naar duurzame en CO2-reducerende alternatieven op het gebied van verpakking, transport en grondafhandeling. Als onderdeel hiervan zal AFC het vervoer naar Amsterdam verzorgen met een Volvo FH voorzien van de nieuw ontwikkelde turbo-compound motor. Samen met duurzame opties als I-Save, I-Shift en I-See is dit type voertuig tot 13% zuiniger dan de voorgaande serie. Volvo is daarnaast marktleider op het gebied van verkeersveiligheid.

CO2 Reductie
De truck rijdt op ongemengde brandstof HVO100, geleverd via onze partner Vollenhove / AVIA. 
HVO100 is de meest duurzame vorm van HVO en is voor 100% gemaakt van plantaardige oliën. Deze bio-brandstof zorgt voor een CO2 besparing  tot maar liefst 90% ten opzichte van reguliere diesel. Ook is er een afname van de uitstoot van fijnstof, met maximaal 33% en stikstof met maximaal 9%.